16. srpna 2011

Cres 2006

Cres 2006
26.08.06-05.09.2006

Tak jsme se konečně dočkali letošní dovolené!!! Ani nevím proč jsme si dali dovolenou až na tak pozdní datum, nedalo se to vydržet. Cíl naší cesty se měnil každých 14 dní. Nejdříve nás nadchla Francie, potom na chvíli Řecko, ale nakonec zvítězilo naše staré, dobré Chorvatsko. Ale hlavní na co jsme se těšili bylo to, že jsme jeli poprvé na dovolenou v našem VW busíkovi - Hadimršce!
Trasa:
Poprvé jsme zvolili cestu přes Rakousko a Slovinsko a udělali jsme moc dobře. Cesta je to rychlejší a pohodlnější a i poplatky za dálnice vychází výhodněji, než u cesty přes Maďarsko a celé vnitrozemské Chorvatsko.
Poplatky:
Rakousko - dálniční známka na 10 dní (do 3,5t) - 302,- SK (7,6 EUR), koupili jsme ji v Bratislavě na benzínce OMV, Moskovská 13
Slovinsko - Pesnica 260 SIT (1,1 EUR)
                      Tepanje 910 SIT (3,8 EUR)
                      Celje 460 SIT (1,9 EUR)
                      Kompolje 550 SIT (2,3 EUR)
                      Ljubljana 750 SIT (3,1 EUR)
Chorvatsko - hranice - Rijeka - 7,00 HRK (1 EUR)
                         Trajekt  Brestova - Porozina - Osoba: 16 HRK (2,2 EUR)
                                                                            Dodávka do 5,5 m: 199 HRK (88 EUR)
Poplatky celkem pro jednu cestu: 113,2 EUR = 4300,- SKK
Pobyt a ubytování:
    Hned po příjezdu na Cres jsme zamířili do městečka Beli. Hned po pár metrech cesty jsme naše rozhodnutí olitovali. Do Beli vede ta nejužší a nejklikatější silnice co jsem kdy viděla. Napravo sráz, nalevo skála, ve předu kdoví co, protože člověk nikdy neví co čeká za nejbližší zatáčkou. Pro jistotu jsme před každou zatáčkou troubili na znamení pro protijedoucí auta. Je to pouze 7 km, ale měli jsme pocit, že tam nikdy nedojedeme. A nejlepší úsek cesty je až na konci. Cestička do kempu v místním zálivu má klesání aspoň 25 % a mě stávali vlasy hrůzou. Měla jsem pocit, že už nikdy nevyjedeme zpátky nahoru a budeme muset navždy zůstat v malém úzkém zálivu s nesympatickým kempem (Brajdi). Ale naštěstí to Hadimrška zvládla a rychle jsme spěchali zpět do civilizace. Rozhodli jsme se, že už nebudeme experimentovat a jeli jsme rovnou do města Cres. Tam jsme objevili krásný kemp Kovačine.
Byl sice trochu dražší, ale stálo to za to: Super sanitární zařízení (čisté sprchy a záchody, nízko položená umyvadla pro děti, přebalovací místnost, sprcha pro psy, fény na vlasy, prádelna), 2 restaurace, cukrárna, obchod, bankomat, hřiště pro plážový volejbal, basketbalové hřiště, ping pong, minigolf, kurzy potápění, program pro děti, ale i pro dospělé (např. aerobic na pláži zdarma). Z kempu vede příjemná cesta podél pobřeží až do města Cres (trvá asi 20 min). Pláže byly betonové i přírodní a samozřejmě nechyběly sprchy. 
Ceny:
Parcela (v době našeho pobytu 26.08-31.08) - 6,00 EUR
Osoba (v době našeho pobytu 26.08-31.08) - 6,20 EUR
Pronájem ledničky (malý box) - 2,00 EUR/den
Použití pračky - 40 HRK
Kurz potápění - 290 HRK
Vláček z kempu do města Cres - 10 HRK (jezdil každých 40 min)
Pivo - 16 HRK
Internet na recepci - 1 HRK / 1 minuta
Mínusy:
Voda teče po stlačeni kohoutku a má velmi krátký interval, asi 5 sekund a pak se musí stlačit znovu - nepříjemné hlavně ve sprše, ale zase teče stále teplá vody.
   Po čtyřech příjemných dnech v Cresu jsme zatoužili po změně. Vydali jsme se tedy dále na jih směrem na Lošinj. Cestou (opět klikatou, ale všude se aktivně stavěla nová lepší a širší silnice, která by mohla být příští rok hotová) jsme viděli díky výšce Hadimršky Vransko jezero. Chtěli jsme někde zastavit a prohlédnout si ho, ale nebyla šance. Na mapě byla vyznačena vyhlídka ve vesničce Vrana, ale nic podobného jsme nenašli. Všude bylo neproniknutelné křoví a stromy. Zastavili jsme tedy u cesty, která by mohla mířit k jezeru, ale končila po 1 km v nějakém domě. Až když jsme se vrátili k autu, všimli jsme si, že tam byl dokonce zákaz nejen vjezdu, ale i vstupu!!! Je to totiž rezevoár pitné vody pro celý ostrov. Škoda, protože z dálky to jezero vypadalo nádherně tyrkysově. Jeli jsme tedy dál až do městečka Osor. Tak toto městečko stálo opravdu za to. Bylo sice maličké, ale malebné, jako stvořené pro malíře. Taky odtud pochází více známých Chorvatských umělců a v celém městě je několik galerií a muzeum. Celé městečko je kamenné s křivolakými uličkami a umístěné na úzkém pásu země mezi Cresem a Lošinjem. Po romantické prohlídce jsme se vydali dál směrem do kempu Baldarin.
    Cestička byla opět úzká, jen pro jedno auto a proto nám těch 14 km moc neubíhalo. Kemp byl sice veliký, ale nacházel se úplně mimo civilizace, daleko od jakéhokoliv města. Kemp byl opět slušně vybavený, sanitárky byli nově zrekonstruované a parcely byli v příjemném borovicovém lese. Co nás dost udivovalo, že snad všechny kempy se dělí na 80 % FKK a na jen 20 % normální lidi. Pravděpodobně Chorvati zblbli z německých turistů a dělají všechno proto, aby jim vyhověli. Nic proti naháčům nemám, ale dívat se na ně celou dovolenou non stop, ne jenom na pláži, ale i v kempu je dost nepříjemný (většinou to jsou titiž samé zříceniny). Ani nechápu, co z toho mají oni. A když jsem zahlédla pána v hlubokém předklonu, že mu bylo vidět zezadu až do žaludku a do toho žaludku mu koukali i jeho vlastní šestileté děti, které stáli těsně za ním, tak jsem si řekla, že půjdeme raději do "textilu". Našli jsme si krásné místečko kousek od pláže v malém zálivu s písečným dnem. V kempu byl i obchod, půjčovna lodí, kajaků a šlapadel, tenisové hřiště, plážový volejbal, minigolf, 2 restaurace, ambulance a miniledničky na pronájem. V okolí kempu je spousta krásných zálivů, proto doporučujeme pronájem motorové lodičky - 500 kun na den pro 4 osoby, nebo kajak - 100 kun na den. My jsme zkoušeli pádlovat na našem nafukovacím čluníku a druhý den jsme se museli léčit. 
Plusy:
Baldarin byl levnější než Kovačine, voda tekla stále a nepřerušovaně, v umývárce bylo tekuté mýdlo a v obchodu byl větší výběr.
 Mínusy:
Strašná nuda!!!!!! Žádné město, žádný noční život, kultura. Vydrželi jsme tam 2 dny a utekli do civilizace.
    Civilizaci jsme se vydali hledat do městečka Mali Lošinj. Cestou jsme se zastavili v kempu Poljana, který je kousek před Malim Lošinjem. Tak super vychytanější sanitárky jsem ještě neviděla. Super hochnobl, přesně podle mých představ, skoro lepší než doma. Například záchodová kabinka obsahovala i umyvadlo a zrcadlo a ve sprchách byla zástěna na odložení oblečení, takže nehrozilo jako všude jinde, že odejdete mokří od hlavy až k patě. Zároveń zde byla zásuvka, takže si člověk klidně může nabíjet mobil nebo foťák aniž by měl strach, že mu ho mezitím někdo ukradne. Naopak ale pláž se nám zdála malá a nezajímavá, tak jsme se více nerozhlíželi a jeli dál do kempu Čikat.
    Čikat je na okraji Lošinje v rozlehlé zalesněné rekreační oblasti. Nachází se zde spousta turistických chodníčků, lázeňských vilek a sportovišť, prostě příjemná oáza klidu a oddychu. Kemp samotný je umístěn v borovicovém lese a z pěkné pláže je výhled na ostrov Sušak a širé moře (krásné hlavně při západu slunce). Podél pobřeží je několik kilometrů dlouhý betonový chodníček, který vede přímo z kempu na různá zajímavá místa, ale i přímo do města Mali Lošinj. Pro cyklistiku je toto místo jako stvořené! Velmi jsme litovali, že jsme kola neměli s sebou, ale dají se vypůjčit na recepci (i když docela draze, cenu už si ale nepamatuji). U moře jsou 2 malé oblázkové pláže a spousta vybetonovaných teras se sprchami a schůdkami do vody. Přímo na pláži je i příjemná restaurace Kredo. S velmi příjemnou, ochotnou obsluhou se správným jižanským temperamentem (to jsme zjistili, když se mezi sebou pěkně po italsku pohádali :-). Dali jsme si tam parádní pizzu a celkem dobré chorvatské pivo. Umyvárky byli sice relativně čisté, ale na kapacitu kempu dost malé, takže se nám poprvé stalo, že jsme museli čekat ve frontě na sprchu. V Čikatu bylo hodně na pevno postavených karavanů i s vybavením k pronájmu. Nám se podařilo najít jedno takové místečko, kde asi dříve takový karavan stával, protože tam byla i betonová terasa, akorát pro altánek, zahrádky s kaktusy a jinými květinkami ale největší plus byl dřez s vodovodem a odkládací plochou - prostě komfort. V kempu byl také obchod, pekárna, 2 restaurace, velké fotbalové hřiště, mini ledničky, suvenýry...

Žádné komentáře:

Okomentovat