28. srpna 2018

Šípkový likér

Šípky trháme nejlépe už přešlé mrazem, měkké a zdravé. U každého jsem odřezávala černé "bubáky", ale možná by stačilo je jen rozdrtit. Následně šípky zalijeme vodkou, aby byly celé ponořené a necháme na svétlém místé macerovat 2-3 týdny.
Jakmile vodka pěkně zčervené, přefiltrujeme ji přes gázu nebo kávový filtr, aby jsme ji zbavili všech nečistot. Šípky se dají použít ještě na jedno macerování, ale to jsem osobně nezkoušela.
Z cukru a vody se uvaří sirup, nechá se vychladnout a smíchá s macerátem. Poměr je cca 4 lžíce cukru a 4 lžíce vody na každých  300 ml macerátu. Likér je možné konzumovat ihned, ale je lepší jej ještě nechat odležet. Klidně i půl roku, ale je téžké mu odolat. U nás zmizel do 3 měsíců včetně všech zimních nemocí a neduhů. Je velmi lahodný a nepříjemná práce s trháním s nakládáním stojí opravdu za to!




1 komentář:

  1. Jé, tak to zkusím udělat. Podařilo se nám na podzim nasušit hodně šípku a nevíme, co s tím. Tak uděláme likér. Manželka totiž cestou z práce chodí kolem šípkových keřů, tak se tam pravidelně stavovala a nasbírala ho do velké kabelky, takové té pracovní tašky, co s sebou všude tahá. :)

    OdpovědětVymazat